4 visokokalorični proizvodi koje vrijedi jesti

4 visokokalorični proizvodi koje vrijedi jesti

Određene skupine proizvoda iako imaju puno kalorija, treba uključiti u dijetu za mršavljenje. Jer sadrže masti koje imaju sjajan utjecaj na naše zdravlje i izgled.

1. Masne ribe

Već odavno se društvo uvjerava da treba jesti veliku količinu riba. Jer „ribe imaju utjecaj na sve“, kako glasi parola nekadašnje društvene kampanje. A što je masnija to je bolja. Svoju povijest riba zahvaljuju ne samo okusu, ali prije svega visokom sadržaju dobrih masnih kiselina omega-3. Te kiseline doprinose preventivi bolesti kardiovaskularnog sustava i osim toga pomažu ojačati imunitet i liječiti upale. Masne ribe kao što je skuša, losos, jegulja, haringa, pastrva ili sardela imaju veliku količinu vitamina A, D i E.


2. Maslinovo ulje i ulje od repice

Te dvije masti su nazdravlje za prženje hrane. Ali preporučuje se da se jedu hladne na primjer u salati ili predjelima. Treba isto tako spomenuti široku primjenu tih ulja u kozmetici. Maslinovo ulje sadrži puno vitamina E, zahvaljujući kojem se možemo radovati lijepoj i zdravoj koži. Zbog toga ga često koristimo u domaćem spa. Na isti način možemo koristiti ulje od repice, ali njega trebamo ostaviti prije svega u kuhinju. Jer ima izuzetno korisne za zdravlje proporcije masnih kiselina zasićenih i nezasićenih.


3. Orasi

Orasi, lješnjaci, kikiriki, od pinije, bademi, pistacije, makadamija ili drugi – svi imaju pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav i njegov rad, te su bogate posebno E vitaminom i vitaminima iz skupine B. Orasi su isto tako puni nezasićenih masnih kiselina i osim toga ćemo u njima naći velike količine magnezija, fosfora, željeza ili cinka. Vrijedan su izvor vlakna, bjelančevina i folne kiseline.


4. Avokado

Ima i nešto za ljubitelje voća. Ova egzotična poslastica je stvarno kalorična, ali isto tako izuzetno zdrava. Isto kao već navedeni proizvodi sadrži masne kiseline, folnu kiselinu i također veliku količinu kalija, te luteina – tvari koju trebaju u hrani tražiti osobe sa salbim vidom.