Analiza sastava tijela - pomaže pri mršavljenju i očuvanju forme

Analiza sastava tijela - pomaže pri mršavljenju i očuvanju forme

Brojevi prikazani na tradicionalnoj vagi nam ne govore sve o našem stanju. Stoga, umjesto da se svaki dan opsesivno vagamo, radije prisegnimo analizi sastava tijela. 

Na čemu se zasniva izučavanje sastava tijela?

Dvije osobe iste visine i sa vrlo sličnom strukturom tijela, ne moraju nužno vagati isto. I vjerojatno ne vagaju. Čovjek se sastoji od različitih tvari, a za svakoga od nas, njihove proporcije su nešto drugačije. To sve ovisi o spolu, dobi, fizičkom stanju, vrsti aktivnosti koju prakticiramo, načinu života i prehrane. Na primjer, aktivna osoba, vodeći računa o figuri i primjenjenoj dijeti može težiti više od nekoga slične građe tijela, ko ne upraznjava sport i nema stalnog jelovnika. To ne znači da ako bismo željeli manje težiti trebamo prestati s kretanjem i jesti nasumično. Nego, da ne gledamo na sebe kroz prizmu kilograma i BMI, koji u većini slučajeva nisu tako pouzdani kao što mislimo. Kako bi se postigla veća preciznost u određivanju strukture tijela i njenog stanja, razvili smo test koji se zove analiza sastava tijela.

Analizu sastava tijela ćemo provesti u svakom savjetovalištu za ishranu , kao i u nekim sportskim klubovima. Ili jednostavno bilo gdje, gdje je dostupan profesionalni analist. Sproveba istog vam omogućava da se utvrdi u kojoj mjeri se sastojima od masnog tkiva, a što je postotak u našem tijelu koji se odnosi na nemasno tkivo, ili mišiće, vodu i kosti. Takva razlika nije moguća pomoću uporabe električnog impulsa - tijekom testa vezani smo za elektrode koje proizvode struju niskog intenziteta. Struja lako prolazi kroz nemasna tkiva, ali u kontaktu s masnim tkivom naiđe na znatan otpor (u masti ima malo vode, impulsi prolaze kroz to teško). Stoga, ova metoda se zove BIA (bioelektrična impedančna analiza).

Skrivena gojaznost

Istraživanje metodom BIA omogućuje nam da analiziramo tzv. "skrivenu gojaznost" To je stanje u kojem tijelo sadrži previše masti, ali imamo ispravan BMI. Iako možemo biti zadovoljni svojom težinom, potpuno smo nesvjesni da rizikujemo dijabetes tipa II, aterosklerozu, višak visceralne gojaznosti, hipertenziju, itd. Zahvaljujući testu sastava tijela, saznat ćemo koliko masnoće trebamo se riješiti kako bi se poboljšalo stanje našeg tijela. To će nam pomoći da sastavimo pravilnu prehranu i odaberemo vrstu vježbe kako bi se udio masti u odnosu na mišiće povoljno promijenio.

BIA stručni analisti omogućuju nam da odredimo količinu masnoće u određenim dijelovima tijela. Informiraju nas također i o sadržaju vode u tijelu, pa čak i sadržaju minerala. Rezultat analize je osnova za to da se precizno izračuna BMR, ili čimbenik bazalnog metabolizma. Na temelju istoga, nutricionista navodi koliki je maksimalan broj kalorija dnevno, kako bismo izgubili težinu. Za tjelesno aktivne ljude, sa zadovoljavajućim rezultatom, izračunava također ukupni metabolizam, ili količinu kalorija koja je potrebna i dovoljna za održavanje postojećeg stanja.

Prije istraživanja

Istraživanje BIA metodom je bezbolno i vrlo udobno, ali ipak prije obavljanja istoga bi trebalo biti praznog želuca, čekati dva sata nakon poslednjeg obroka, ne vježbati i ne uzimati nikakve tekućine. Prije nego što uđemo u analizator, potrebno se je da riješiti nakita i pribora, kao i najvećeg mogućeg dijela odjeće. Kod žena tokom menstruacije rezultat analize ne može biti pouzdan, stoga ne vrijedi tada napraviti mjerenja. Istraživanje nije dostupno za trudnice.