Čudotvorna moć zelene kave – hlorogena kiselina

Čudotvorna moć zelene kave – hlorogena kiselina

Već neko vrijeme veliku popularnost imaju različiti dijetalni dodaci koji služe za brzo gubljenje nepotrebnih kilograma. Iz razloga što ih ima toliko puno, vrijedi znati koji od njih su sigurni za zdravlje i stvarno učinkoviti.

Od mnogih sada popularnih dijetalnih dodataka posebnu pažnju zaslužuje hlorogena kiselina, kemijska tvar koja spada u skupinu organskih kiselina koja ulazi u sastav mnogih preparata koji pomažu u mršavljenju. Nalazi se u prirodnom stanju u takvim biljkama kao što je kopriva, glog, lišće i zrna kave, artičoke. Primarno je izazivala interes znanstvenika zbog svojih antioksidacijskih osobina, s vremenom su testovi pokazali da djeluje također na metabolizam šećera i masti. Iz tog razloga je vrlo pomoćna u liječenju dijabetesa, jer uzrokuje prirodnu regulaciju razine inzulina u krvi. Osim toga ima djelovanje protiv gljivica, antivirusno i protiv bakterije.

Što se tiče pomaganja pri mršavljenje, hlorogena kiselina djeluje na taj način da smanjuje primanje ugljikohidrata, šećera i masti, ubrzavajući metabolizam i uzrokujući spaljivanje zaliha skupljanih u masnom tkivu. Utvrđen je velik sadržaj te kemijske tvari iz skupine prirodnih polifenola u zelenoj kavi, to jest kavi koje nije podvrgnuta termičkoj obradi u obliku prženja. Zelena kava ne samo pomaže u mršavljenju, ali također održati tjelesnu težinu. Ekstrakt od zelene kave u tabletama je potpuno siguran, ali ne bi se trebala prekoračivati doza određena od strane proizvođača. Nešto drugačije izgleda doziranje ako je hlorogena kiselina samo jedan od sastojaka dodatka za mršavljenje. U svakom slučaju treba održati mjeru i prilagoditi se konkretnim preporukama.