Čukljevi – kako ih spriječiti i kako se s njima boriti kad se već pojave?

Čukljevi – kako ih spriječiti i kako se s njima boriti kad se već pojave?

Sumnjate da imate čukljeve? Provjerite što su konkretno, kako se mogu spriječiti i kako se s njima boriti, kad već postanu Vaš problem.

 Hallux valgus, takozvani čukljevi, nisu ništa drugo nego degenerativna bolest koju karakterizira svojevrsna deformacija stopala. Ova deformacija se pojavljuje uglavnom kod žena, iako ponekad od nje pate i muškarci. Glavni uzrok čukljeva je: nošenje neprikladne obuće, često na visokoj štikli te svake druge vrste obuće koja utječe na deformiranje stopala, rad u stojećem položaju, gojaznost ili nedostatak svakodnevne fizičke aktivnosti. Osim toga, čukljeve možemo nažalost naslijediti u genima od naših predaka. Ako to tako izgleda, postoji li onda način na koji možemo spriječiti ovu bolest?

Naravno. Zato treba uvijek imati na umu koliko je važna udobna i odgovarajuća obuća – ne može biti pretijesna ili preuska. Važan je također odmor naših stopala i nogu nakon teškog dana, masaže te česta fizička aktivnost i zdrava prehrana zahvaljujući kojoj se nećemo ugojiti.

Moramo također pamtiti da je u tom slučaju, isto kao i kod svake druge bolesti, bolje spriječiti nego liječiti. Zašto? Prvo zato što je hallux valgus veoma „lukava” bolest. U početku često protječe bez simptoma, tek kasnije je malo vidljivija, a kad smo već kod liječnika zbog neprekidnog crvenila, bola i problema s nošenjem bilo koje obuće, može se desiti da će nam liječnik predložiti operaciju.

Što onda možemo uraditi kad već počinje problem s čukljevima? Prije svega moramo što prije početi da se borimo s njima. Ako sumnjate na čukljeve kod sebe, što prije idite kod ortopeda koji će pregledati Vaša stopala i odabrat će odgovarajući tretman. Adekvatno liječenje poboljšava naš komfor života i može nam omogućiti izbjegavanje operacije. Kakvu vrstu terapije nam može prepisati liječnik? Za čukljeve su učinkovite ortopedske uloške, vježbe za korekciju mane, te također fizioterapija.