Dijeta sukladna krvnoj skupini

Dijeta sukladna krvnoj skupini

Među receptima za lijep izgled o dobru kondiciju, je u zadnjim godinama jako popularna promicana mnogim stručnjacima nutricionistima dijeta sukladna krvnoj skupini. Treba osigurati zdravlje, dugovječnost i vitalnost zahvaljujući tome da se sačuva sklad među genetskim predispozicijama i životnim stil

Prihvaćena već odavno znanstvena podjela na 4 glavne krvne skupine je temelj za izradu posebne dijete za svaku krvnu skupinu – skupine 0, A, B, AB. Tvorci te teorije smatraju da u krvnoj skupini je kodiran najispravniji za svakog čovjeka način prehrane koji jamči ne samo zdravlje i dug život, ali također lijep izgled, bez dodatnog mršavljenja. Ali zbog toga d ni učinkovitost ni obrazloženost te metode nije oficijelno znanstveno potvrđena, vrijedi prvo savjetovati liječnika ili nutricionista da ne bi eliminacija nekih prehrambenih artikala imala negativan utjecaj na naše zdravlje.

Najstarija i najprimarnija krvna skupina 0, u toj se dijeti zove skupina lovca. Osnova menija su u toj skupini životinjski proteini, tako da meso i ribe, te plodovi mora. Lovci ne toleriraju mlijeko i njegove prerađevine, te proizvode od brašna i uopće žitarica. Osobe se krvnom skupinom A su farmeri, inače pastiri kojih se dijeta temelji skoro isključivo na proizvodima biljnog porijekla. Meso se ovdje uopće ne predviđa, samo neke vrste riba. Skupina B su nomadi koji su od svojih predaka dobili sposobnost za dobro primanje većine životinjskih i biljnih proizvoda. Dijeta za tu krvnu skupinu je dakle najviše uravnotežena. Skupina AB, najmlađa od krvnih skupina se određuje kao Enigma, jer je nastala od križanja genetskih osobina koje odgovaraju za A i B, što uzrokuje da je nije moguće jasno karakterizirati. Zna se da iako je programirana za jedenje mesa, ne probavlja ga najbolje, treba dakle ograničiti njegovu potrošnju.