Dokazani i sigurni načini za nicanje zuba

Dokazani i sigurni načini za nicanje zuba

Većina djece teško podnosi nicanje zuba. Izbijanje mliječnih zuba praćeno je bolom, svrbežom i upalama desni, a također i groznicom, poteškoćama sa spavanjem i nedostatkom apetita. Kako otkloniti patnju našeg mališana?

Prvi niknuti zubi će vjerojatno biti donje jedinice. Pojavljuju se između 6 i 10 mjeseci starosti. Kao drugi izrastaju gornje jedinice, što ćemo vidjeti u sljedeća dva mjeseca. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci niču gornji i donji očnjaci kao i četvorke. Između 2. i 3. godine života, u ustima mališana vidimo petice, koji su već zadnji mliječni zubi. Naravno, ovo je samo shema, koja se ne smije uzeti zdravo za gotovo. Može biti da se kod našeg djeteta neće pojaviti donje, ali one gornje jedinice, pa čak i dvojke.

Nažalost, osim gornjih i donjih dvojki, čije je nicanje donekle podnošljivo, nicanje preostalih zuba će mališanu uzrokovati bol. Za tih nekoliko mjeseci moramo se naoružati s metodama pomoću kojih ga se može bar ublažiti malo.

Najjednostavniji i najjeftiniji metod da se olakša dijetetu je masaža vrhovima prstiju. Većina djece voli taj postupak, koji se sastoji od masiranja sitnih krugova unutar i bolnih i napuhnutih desni. Prst možemo zamotati gazom i potopiti u ohlađenoj kuhanoj vodi ili ohlađenom bilju kao što je kamilica. U prodaji su također silikonske četkice koje se navlače na prst za masažu.
 

Sljedeći jednostavan i učinkovit način da se ublaži bolno nicanje zuba je hranjenje djeteta rashlađenim voćem i povrćem. Hladna mrkva ili komad jabuke ili banane, ohlađen kratko u hladnjaku pomaže riješiti dva problema odjednom - smanjuje bol i daje dijetetu hranjive tvari. Posežemo za voćem i povrćem posebno onda kada mališan usljed nicanja zuba gubi apetit i ne želi da jede jela koja smo mi pripremili.

Alternativa rashlađenom voću su specijalne grickalice. Roditelji često posežu za njima na prvom mjestu, a prema prirodnim proizvodima se odnose kao prema dodatcima i raznolikosti za mališane. Vrijedi probati obje metode i odrediti koja je od njih više po volji našem malenom. Potražimo grickalice umočene u gel za hlađenje ili običnu vodu, koju prije posluživanja stavimo u hladnjak ili zamrzivač. Proizvođači ove vrste dodataka razmišljaju pragmatično i stvaraju grickalice s površinom sa teksturom koja nježno masira desni, i sa karticama za primjenu gela za ublažavanje boli. Izbor je prilično velik, a pojedini modeli su prilagođeni kasnijim fazama nicanja zuba.