Jeli sol stvarno štetna?

Jeli sol stvarno štetna?

Bijeli ubojica – tako mnogi eksperti govore o omiljenoj od strane milijuna ljudi soli. Kako je to u stvarnosti? Jeli sol stvarno toliko štetna i treba je potpuno izbjegavati?

Više godina se govorilo da je sol izuzetno štetna i njezino konzumiranje u velikim količinama ima negativan utjecaj na mnoge naše organe. Prije svega se govorilo o povećanju vjerojatnosti infarkta ili o problemima s cirkulacijom i krvnim tlakom. Sve što se pretpostavljalo potvrđeno je u istraživanjima, u okviru kojih se o soli govori kao da je izuzetno štetna.

Ali stvarnost nije toliko užasna i ljubitelji soli je ne moraju potpuno zaboraviti. Treba naglasiti da sol daje okus i ako se konzumira na promišljen način sigurno neće dovesti do velikih problema sa zdravljem. Istraživanja i preporuke govore o tome da se treba konzumirati do 5 gr soli dnevno. To je preporuka koju potvrđuje isto tako Međunarodna Organizacija Zdravlja.

Općenito velike količine soli će sigurno djelovati negativno, posebno na osobe koje imaju problema s tlakom. U slučaju zdravih osoba, njezin utjecaj neće biti toliko osjetljiv i neće biti proizvod koji je izuzetno štetan. Ali ako postoji takva mogućnost, vrijedi zamijeniti sol drugim začinima kao što su papar, paprika ili trave koje imaju sigurno bolji utjecaj na ljudsko zdravlje i mogu se konzumirati bez ikakvih ograničenja.