Kakao, zamjena za kavu

Kakao, zamjena za kavu

Obično se povezuje s otvorenom knjigom i večernjim opuštanjem na kauču. Njegova sezona je kasna jesen ili teška zima, vrijeme kada je sam pogled na okvir prozora ispunjen hladnoćom i odvraća od napuštanja doma. Vijugavi stup pare nad šalicom daje specifičan šarm svakom trenu.

Postoje neke namirnice koje ne trebaju oglašavanje. Jedan od njih je nesumnjivo i kakao, poslastica ne samo za mlade sa zekom Bunny , ali i za mnoge odrasle koji su uz šalicu kave nezdrave dostavljaju ponekad i chocolatl, poslužimo se rječju preuzetoj iz jezika drevnih Azteka. Kakao opskrbljuje tijelo s mnogo vrijednih vitamina, kao što su magnezij, krom, željezo, mangan i cink. Zato ga vrijedi uključiti u svoju dnevnu prehranu.

Kako nastaje?

Sukladno moći imaginacije, prenesimo se na trenutak u vruću klimu Srednje i Južne Amerike, gdje raznobojnu floru tvore ne samo palme, stabla banane ili philodendron, nego i - i kakao. Da bismo zamislili presječeni kakao, ne trebamo previše sposobnosti naprezanja. On podsjeća na mnoga poznata stabla u Europi, ako imamo sažetak od nekoliko detalja. Njegovu odvojenost određuje karakteristično vretenasto lišće, žute boje cvijeća i ovalni plod dužine od 20-30 cm. U sredini svakog ploda nalaze se deseci sjemena mirisne, bijele sluzi. To su upravo sjemenke koje idu u tvornice, gdje se potom suše, prže, razvrstaju po vrsti i nakon toga melju. Iz nastale mljevene smjese nakon mljevenja izolira se ekstrudirani kakao u prahu i kakao maslac. Kako jedno tako i drugo, ide u šarene ambalaže i zatvorene staklenke na police u trgovinama.

Malo povijesti

Povijest ovog finog napitka datira od davna. Uljepšavao je obrede i vjerske festivale drevnih Maja i Asteka. Zahvaljujući njegovim stimulativnim svojstavima, članci plesača su se pokretali življe i obojana u očima ekstaza je poprimala živopisne boje. Kakao u zrnu, koji je izgrađenu platežno sredstvo pored uobičajene valutue bio je vrijedno sredstvo plaćanja.

Europljani duguju mogućnost uživanja kakaoa Columbusu, koji je pronašao dovoljno prostora na brodu za prijevoz kakaa s tajanstvenih, prethodno nepoznatih zemalja na domaći kontinent. Španjolci su bili prvi koji su razvili ukus nove rijetkosti. Stanovnici drugih europskih zemlja tek u sedamnaestom stoljeću su slijedili njihov primjer i utrli put tamnosmeđem napitku do svjetski poznatog.

Zašto vrijedi piti kakao?

Kakao ima pozitivan učinak na koncentraciju, ublažava stres i poboljšava raspoloženje. Sadrži antioksidanse koji štite organizam od virusa, bolesti kože i tumorskih lezija. Također pomaže želudac i crijeva. Vrlo dobro je sredstvo za suzbijanje umora, koji se sastoji od njegove prehrambene vrijednosti sadrži dva alkaloida koji stimuliraju: teobromin i kofein. Možda zato tako nestrpljivo posežemo za njim navčer?