Kako djeluje hijaluronska kiselina?

Kako djeluje hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je prirodna tvar koja je sadržana u ćelijama kože, koja veže čestice vode koje se u njoj nalaze. Ali kakvo je njegovo stvarno djelovanje?

Kako djeluje hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina (u kemijmij se označuje kraticama HA) je biopolimer. Ta prirodna fizijološka tvar prije svega spaja kolagenska i elastinova vlakna koja tvore kožu. Istovremeno vezuje također čestice vode. Jedan gram hijaluronske kiseline je u stanju povezati čak do... šest litara vode. U praksi to znači da ovaj sastojak iz skupine polisaharida odgovara za ispravno navlaživanje, glatkost i elastičnost kože.

Sljedeća funkcija hijaluronske kiseline je suzbijanje radikala i čišćenje kože u slučaju upala. Vrijedi obratiti pozornost također na to da fiziološka tvar koja je sadržana u međučelijskom matriksu kože savršeno zaštićuje epidermu od negativnih vanjskih čimbenika (jake sunčeve zrake ili temperatura ispod nule).

 

Primjena hijaluronske kiseline u kosmetologiji

S godinama količina hijaluronske kiseline u našoj koži je sve manja. Za epidermu to znači gubitak elastičnosti, labavljenje kože i stvaranje bora. Znanstvenici su izradili niz kozmetičkih procedura koje omogućuju dopunjavanje manjak hijaluronske kiseline i usporiti tako efekte starenja. Hijaluronska kiselina je postala jedan od osnovnih sastojaka mnogih krema protiv bora. Dodatak HA možemo naći također u mnogim serumima za poboljšanje elastičnosti.

U kosmetologiji hijaluronska kiselina, dobivana iz specijalnih spojeva bakterija, se također koristi u procedurama popunjavanja bora. Ta se tvar koristi u mezoterapiji i već spomenutom izglađivanju bora. Hijaluronska kiselina se također koristi pri povećavanju usana, grudi i stražnjice. Vrijedi obratiti pozornost na to da tog tipa procedure su potpuno sigurne, a hijaluronska kiselina se prirodno apsorbira u ljudsku epidermu (procedure u kojima se koristi HA se mogu vratiti).