Kako pojačati imunitet organizma?

Kako pojačati imunitet organizma?

Svakodnevni stres, brzi tempo života, rad sjedeći. Svi ti čimbenici učinkovito snižavaju imunitet našeg organizma. Što dakle raditi da pojačamo imunitet?

Često se prehlađujete? Ili ste stalno bolesni od istoga? Umara Vas hodanje po stepenicama i patite od besanice? Sigurno imate smanjen imunitet. Upoznajte naše savjete koji Vam mogu poboljšati zdravstveno stanje.
 

1. Spavajte i još jednom spavajte

Da bi organizam ispravno funkcionirao kod odraslog čovjeka optimalno mu treba 7-8 sati sna dnevno. Kada za noćni odmor imamo manje vremena, to ne utječe dobro na naš imunitet. Premoren i iznerviran organizam tada postaje podložan sve vrste infekcijama i stalno smo bolesni.

2. Pokret

Imunitet ćemo poboljšati kada budemo pamtiti o svakodnevnoj dozi fizičke aktivnosti. Svaki dan si trebamo priuštiti barem jednu dugu i energičnu šetnju, a tri puta tjedno treba sistematski trenirati. Da bi pobrinuli o pokretu vrijedi se upisati na fitness ili početi trčati. Dobra ideja je također kupovina opreme za vježbanje za kuću (napr. stacionarni bicikl) i redovito je koristiti.

3. Konzumirajte antioksidante

Imunitet poboljšavaju antioksidanti koji nas štite od napada radikala na organizam koji često vode do razne vrste oboljenja i infekcije. Da bi iskoristili korisno djelovanje antioksidanta vrijedi u dijetu uvesti više povrća i voća. Dobar način da se to učini je jesti jabuke barem prije obroka u tijeku dana.

4. Stišajte se

Da bi pomogli organizmu u regeneraciji i stjecanju boljeg imuniteta, svakodnevno vrijedi odvojiti vrijeme za stišavanje sebe i vrijedna relaksacija. Umjesto da gledate televiziju ili sjedite na Facebooku, pročitajte zanimljivu knjigu ili porazgovarajmo sa osobom od povjerenja. Isto tako vrijedi da si pripremite relaksirajuću kupelj ili „domaći spa“.