Kako prepoznati toksično prijeteljstvo?

Kako prepoznati toksično prijeteljstvo?

Prijateljstvo, slično kao ljubav su jako važna i dragocjena vrijednost za svakoga čovjeka. Ali često se događa da fodinama ostajemo, manje ili više svjesno u vezama koje psiholozi zovu toksičnim.

Iskrenost, lojalnost, povjerenje, uzajamno angažiranje, poštovanje prema različitosti i individualnosti, altruizam – su temelji i prijateljstva i ljubavi. Da bi prijateljstvo procvalo i trajno ojačalo, treba dosta vremena i napora obiju strana. Prijateljstvom je teško nazvati površne veze koje proizlaze na primjer iz činjenice da zajedno radimo ili privremene i plitke odnose koje uspostavljamo na facebooku iako se i one mogu preoblikovati u istinsku i duboku vezu. Vjeran i odan prijatelj o kakvom sanja svatko od nas, ali nekada se pokazuje lažnim prijateljem ili barem umjetnim.

Kakvi signali trebaju probuditi našu refleksiju? Ako nas prijateljica želi imati samo za sebe, je ljubomorna na druge prijatelje ili poznanike, ne ostavlja nam mjesto za privatnost i slobodu, tu se radi o tako zvanom simbiotičkom tipu i vezi gdje nema govora o toleranciji, poštovanju i ravnoteži. Često se sastajemo s tipom žrtve koji bez skrupula iskorištava prijateljicu uzrokujući kod nje osjećaj krivnje ako nam ona odbija posuditi novac, odjeću, kozmetiku ili nema vremena za navodno nesretnu ili oštećenu. Relativno lakše je otkriti osobu koja ima samo interesa i samo se pravi prijatelj zbog očekivane koristi, ne samo materijalne, često je to društvo ili prestiž. Problem kod ženskih prijateljstava je stalna suparnica koja usprkos tome da nam jamči lojalnost nema kočnica da se ne bi nabacivala mužu prijateljice, pokazuje da je bolja na poslu, predstavlja se kao idealna majka, jednostavno želi demonstrirati da je puno bolja.

Takvih primjera manipulacije i ponašanja koje svjedoče o toksičnom prijateljstvu ima jako puno, treba samo željeti ih vidjeti, analizirajući vezu koja nas podsvjesno brine.