Kako se zaštiti od uboda kukaca?

Kako se zaštiti od uboda kukaca?

Ubodi kukaca uzrokuju pečenje, svrbljenje i bol. Mogu također postati neposredan uzrok opasnog po život i zdravlje anafilaktičkog šoka. Kako se od njih zaštititi?

Kako ne dopustiti da dođe do uboda?

Komarci, mravi, krpelji, mušice, ose ili pčele znaju učinkovito kvariti odmor na svježem zraku. Njihovi ubodi uzrokuju crvenilo, pečenje kože i često bol. Zbog toga vrijedi poštivati nekoliko osnovnih sredstva opreza. 

Posebno opasne su ose i pčele, jer njihov otrov može uzrokovati anafilaktički šok. Zbog toga u dodiru s tim kukcima treba biti jako oprezan. Prije svega se ne smijemo naglo pokretati, šta dodatno ljuti kukca. Svijetle boje (bijela, roza, narančasta, svijetla zelena) privlače kukce, zbog toga u terenu je bolje odijevati tamnu odjeću. 

Na svježem zraku je bolje ne ostavljati na tanjuriću kekse, sladoled ili sendviče, jer na njima sjedaju ose i pčele. Slično pravilo se odnosi na otvorene limenke sa slatkim pićima i čaše sa sokom. Sljedeće pravilo koje vrijedi poštivati je to da se ne koriste parfemi ili dezodoransi na terenu, jer slatki mirisi privlače kukce. Istovremeno kukce privlači isto tako ljudski znoj.

Da ne bi došlo do uboda, bolje je izbjegavati vlažno grmlje i visoku travu. Poseban oprez osim toga treba sačuvati u blizini drveća i cvijeća koje cvjeta. Ne svi su također svjesni toga da kukci često lete u cijelim skupinama. Zbog toga je najbolje se udaljiti s mjesta na kojem je netko bio uboden barem za 50 metara.


Kako odvratiti kukce?

Većinu kukaca učinkovito odvrati miris smreke, češnjaka, luka, drva sandala. Učinkovita je također menta, peršin, ljuta paprika, limun i vanilija. Odvraćajući na kukce djeluje isto tako miris muškate, zbog toga je dobro posaditi to cvijeće u kantama na terasi ili u rekreacijskom kutu aranžiranom u vrtu. Kožu je najbolje štiti također pomoću specijalnih preparata dostupnih u ljekarni. Suvremenim sredstvima protiv kukaca e moguće poprskati kožu i odjeću. Mnogi preparati su sigurni za djecu od prvog mjeseca života.