Kako sniziti razinu kolesterola?

Kako sniziti razinu kolesterola?

Zdrav organizam proizvodi tako zvani endogeni kolesterol u količina neophodnim za ispravno funkcioniranje. Sve što dostavljamo u većim količinama nego što je potrebno je tako zvani egzogeni kolesterol koji je razlog mnogih opasnih bolesti – prije svega srca i kardiovaskularnog sustava.

Nekada kada se nije jelo tako često mesne obroke, povišena razina kolesterola nije bio tako opći problem kao što je sada – danas se to pojavljuje čak i kod djece. Najbrža i najučinkovitije i ujedno prirodna metoda da se riješimo nepotrebnog balasta je da stavimo na stranu sve što uzrokuje rast kolesterola, to jest jela životinjskog porijekla, mesa, jaja, životinjskih masti, iznutrica, sireva i mlijeka. Dio nutricionista smatra da ispravna dijeta je takva iz koje ih isključimo potpuno, zajedno s ribama, jer sadržaj kolesterola u svakom mesu također ribljem je u pravilu isti. Drugi nešto manje radikalni predlažu da se zamijeni crveno meso ili svinjetina ribama ili peradi. U svakom slučaju promjena dijete je u tom slučaju neophodna.

Temelj za novi način prehrane treba biti povrće i voće, to jest proizvodi koji sadrže puno vlakna. Bitno se može pokazati također smanjenje tjelesne težine tako da manje kalorična hrana nego ona dosadašnja. Važna je pri tome fizička aktivnost u bilo kakvom obliku – radi se samo o tome da se više krećete. Ono šta trebamo naravno ostaviti to je ono što ima negativan utjecaj – pušenje cigareta – i kao vatre izbjegavajte stres.

Sve to zajedno treba dati pozitivan rezultat. Ali ako su problemi sa kolesterolom genetski ili vrlo naprednog karaktera, trebaju nam za to lijekovi.