Ketoni od maline i njihova uloga u procesu mršavljenja

Ketoni od maline i njihova uloga u procesu mršavljenja

Na tržištu dodataka dijeti sve više možemo sresti preparate temeljene na ekstraktu od maline. Zašto su toliko popularni i kako pomažu u skidanju masti?

U proizvodima koji potpomažu mršavljenje se najčešće koriste ketoni od maline – tvari koje tom ljetnom voću daju miris koje se također nalaze u borovnici i brusnicama. Osim velike količine vitamina iz skupine B i mineralnih sastojaka sadrže antioksidante i polifenole koji imaju koristan utjecaj na kondiciju organizma, usporavaju procese starenja i štite od djelovanja slobodnih radikala. Ketoni od maline utječu također na smanjenje apetita i redukciju masnog tkiva. Kako proizlazi iz istraživanja vođenih na području Japana 2005. godine se učinkovito snižavaju razine triglicerida koji se pojavljuju u organizmu pod utjecajem neodgovarajuće dijete. Osim toga štite jetru od masnoće i pobuđuju proizvodnju noradrenalina, koji povećava tjelesnu temperaturu, što značajno ubrzava metabolizam. Istraživanja provedena dvije godine kasnije su pokazala da ekstrakt od maline također reducira kolesterol i smanjuje stupanj apsorpcije masti u organizmu. Ne možemo zaboraviti da maline same po sebi imaju znanstveno potvrđena svojstva protiv upala, snižavaju krvni tlak i reguliraju elektrolite.

Prije nego odlučite o kupovini dijetalnog dodatka koji sadrži ketone od maline treba uzeti u obzir da na tržištu trenutno postoje dvije vrste tog sastojka. Prvi od njih se koristi u prehrambenoj industriji, proizvodi se umjetno i u vezi s time nema liječnička svojstva. Drugi tip ketona se dobiva pomoću prirodnih metoda od malina, a njegov učinak pomaganja mršavljenju podržavaju obično drugi aktivni sastojci koji pomažu u redukciji tjelesne težine (najčešće u njih spada zeleni čaj, morske alge, krom, voće Acai i druge tvari koje ubrzavaju metabolizam). Ta vrsta ekstrakta od maline je potpuno sigurna i zajedno s ostalim tvarima koje pomažu u mršavljenju je učinkovitom pomoći u procesu gubljenja nepotrebnih kilograma. Prije nego što se odlučimo kupiti dijetalni dodatak utemeljen na ketonima od maline, vrijedi točno provjeriti njegov sastav, koncentraciju i izvor tvari koje sadrži.