Koliko je paracetamol zapravo štetan?

Koliko je paracetamol zapravo štetan?

Brzo pomaže kod bolova i dobro se apsorbira iz probavnog trakta. To je jedna od najčešćih lijekova bez recepta. Ipak, moguće je predoziranje i trovanje.

Aktivni sastojci su acetaminofen, N-acetil-p-aminofenol. Anti-upalni je, ublažava bolove u mišićima, glavobolje, menstrualne grčeve i migrene. U Poljskoj ima dustupnih cirka 20 različitih lijekova koji ga sadrže. Često se koristi bez nadzora liječnika, kao panaceja za sve bolesti. Zbog široke dostupnosti, često postoje napravilne uporabe, što može dovesti do trovanja. Uglavnom, njihovi simptomi ovise o predoziranju.

Toksični efekti mogu nastati od visokih unosa. Toksičnost lijeka pojavljuje se zbog primjene prevelike doze lijekova (više 150 mg / kg tjelesne težine).

Važno je napomenuti da je trovanje paracetamolom vodeći uzrok akutnog zatajenja jetre, a drugi najčešći uzrok zatajenja jetre zahtijevaju transplantaciju. U nekom trenutku, jetra jednostavno ne može "pretvoriti" previsoku dozu lijeka.

Kako bi se smanjila mogućnost trovanja trebalo bi se prije svega:

• uvijek prije uporabe lijekova pažljivo pročitati informaciju o lijeku kao mjeru opreza za sigurnu primjenu,

• ne povećavati dozu lijeka bez prethodnog savjetovanja s liječnikom,

• držiti lijekove izvan dohvata male djece,

• ograničiti količinu alkohola potrošene tijekom upotrebe lijeka,

• nikada nemojte koristiti više od jednog proizvoda koji sadrži acetaminofen u isto vrijeme (osim ako vam liječnik ne kaže jasno)

• u slučaju bilo kakve dvojbe oko djelovanja paracetamola trebali konzultirati svog obiteljskog liječnika.

Paracetamol sam po sebi nije štetan i može ublažiti razne bolove i upale. Ipak u pretjeranim količinama, mijenja svoju terapijsku aktivnost u trovanje tijela. Zbog njegove široke dostupnosti, paracetamol je postao najčešće zloupotrebljavan lijek koji se prodaje bez recepta.