O čemu može svjedočiti slab krvni tlak?

O čemu može svjedočiti slab krvni tlak?

Ispravno funkcioniranje organizma je moguće između ostalog zahvaljujući cirkulaciji krvi koja putem zatvorenog sustava kapilara dostavlja prehranjujuće sastojke u sve ćelije našeg tijela. Poremećaji cirkulacije mogu dovesti do vrlo opasnih posljedica za zdravlje.

Tako zvana slaba ili nedovoljna cirkulacija je karakteristična uglavnom za starije osobe, ali nekada pogađa također mlade ljude. Najtipičnije pojave slabog krvnog tlaka su hladna i natečena stopala i dlanovi, nedostatak cirkulacije u rukama i nogama, prenizak ili previsok krvni tlak, glavobolje i vrtoglavice, brza akcija srca, prekomjeran umor, blijeda i suha koža. Prirodno hladna stopala ili dlanovi ili trenutna slaba cirkulacija u rukama ili nogama ne moraju odmah biti simptom nekakve teške bolesti. To može biti rezultat trenutnog nedostatka kisika u tim dalekim centralama sustava, to jest partijama tijela, koji je uzrokovan na primjer nedostatkom pokreta ili ostajanjem dulje vrijeme u jednoj poziciji. Ali ako se tog tipa simptomi ponavljaju i dodatno ne znamo naći njihov razuman razlog, treba otići kod liječnika.

Jedan od prvih odgovora na pitanje o razlogu problema s cirkulacijom koji pada na pamet je arterioskleroza, to jest dugotrajan proces upale i sužavanja arterija kao posljedica odlaganja kolesterola na stjenkama. U vezi s razvitkom arterioskleroze krv ne može slobodno teći kroz vene. Korisna za razvoj arterioskleroze je prekomjerna tjelesna težina, nedostatak pokreta, dijabetes, previsok krvni tlak, pušenje cigareta. Kao rezultat arterioskleroznih promjena u nogama može doći do dugotrajne i opasne bolesti nedostatka krvi u nogama koja vodi na primjer do tromboze ili čak nekroze. Slab krvni tlak može također proizlaziti iz problema sa štitnjačom, bubrezima, biti efekt anemije ili loše prehrane ili problema s kičmom.