Ospice kod odraslih osoba

Ospice kod odraslih osoba

Ospice su vrlo česta infektivne bolest kod djece, ali može se odnositi isto na odrasle osobe koje ju u djetinjstvu nisu prošle. Što više kod odraslih ospice kao i druge dječje bolesti mogu prolaziti puno ozbiljnije.

Za infekciju je odgovoran herpesvirus VZV, koji se prenosi zrakom i poslije završetka bolesti ostaje uspavan i živcima. U većini slučajeva oboljenje od ospica čini da postajemo imuni na tu bolest, ali organizam sa sniženim imunitetom može da se opet preda bolesti koja često kod odraslih osoba ima oblik zostera – i ospice i zoster su izazivani istom vrstom virusa. Posebno opasna vrsta zostera je tako zvani očni zoster u kojem dolazi do napada trodijelnog živca i time i očni živac koji može dovesti do paralize mišića oka i smetnjama u vidu.

Kontakte s osobama koje boluju od ospica ili zostera trebaju izbjegavati posebno trudnice. Oboljenje u tom slučaju prije svega u prvom trimestru trudnoće, može dovesti do smrti fetusa ili teških razvojnih poremećaja. U tu istu skupinu kao što su ospice ili zoster se ubraja virus citomegalije, bolesti koja je isto tako opasna za fetus i što je najgore tu bolest se prolazi bez simptoma. Ako se pojavljuju simptomi često nisu specifični, mogu biti signal za druge bolesti i to: visoka temperatura, umor, glavobolje i bolovi mišića ili povečanje limfnih čvorova.

Ospice kod odraslih osoba može imati također opasne posljedice kao upala pluća s nekada jako intenzivnim tokom. Poznati su i slučajevi posljedica vezanih sa srcem – jer kod dijela bolesnih se upala razvija u srčanom mišiću – ili zglobova. Ozbiljne posljedice mogu imati infekcije živčanog sustava kao što je meningitis ili upala mozga.