Poremećaji osobnosti borderline – što je to?

Poremećaji osobnosti borderline – što je to?

Poremećaji osobnosti borderline djeluju ne samo na osobe koje imaju tu bolest, ali također na njihove najbliže. Zbog toga je toliko važna rana dijagnoza bolesti i njezino pravilno liječenje.

 ŠTO JE TO OSOBNOST BORDERLINE?

„Borderline” znači doslovno „granicu”. Dakle taj termin pokazuje „osobnost s granice” koju još ne možemo nazvati psihoza, ali koja je puno ozbiljnija nego neuroza i za nju vezani neurozni poremećaji.

Osobnost borderline je nekada nazivana „stabilna nestabilnost”, jer kod osoba koje imaju tu bolest se pojavljuju ekstremna raspoloženja, pri čemu istovremeno njihovo stanje se nikada ne pogoršava. Dakle stabilan je u svojoj stalnoj razini nestabilnosti.

ŠTO SU TO POREMEĆAJI OSOBNOSTI BORDERLINE?

Poremećaj osobnosti borderline je – kako je već spomenuto – stalno variranje raspoloženja, koje onemogućuje ispravno funkcioniranje u društvu i uspostavljanje ispravnih međuljudskih veza pri istovremenom nedostatku otežavanja drugih aspekata života. Zbog toga mnoge osobe nisu svjesne da su uopće bolesne. Nešto osjećaju? Imaju stalan osjećaj praznine i nesreće koji uzrokuje da osobe koje su s njima u vezi se mogu osjećati također napuštene, frustrirane i – prije svega – bez moćne. Jer ne znaju odakle dolaze nagle promjene raspoloženja voljene osobe i žive u uvjerenju da su one krive za sve.

Kako je moguće prepoznati bolest? Prije svega bolestan čovjek ima probleme sa slikom vlastite osobe, međuljudskim kontaktima i ne zna se snalaziti s negativnim emocijama dakle često reagira neadekvatno za situaciju.

Obično je kod njega moguće naći barem pet od devet niže navedenih osobina:

1. nastoji izbjeći prekid veze

2. ulazi u intenzivne – ali nestalne - veze

3. ima nestabilnu sliku vlastite osobe i osjećaja vlastite vrijednosti

4. ima impulzivna ponašanja

5. sam se ozlojeđuje ili ima proba samoubojstva

6. nije emocionalno stabilan

7. ima stalan osjećaj praznine

8. ne kontrolira vlastiti bijes

9. u jakom stresu ima paranoidnih misli

KAKO SE SNALAZITI S BOLESTI?

Obično – kao kod svake bolesti koja ima psihološko tlo – se uvode istovremeno farmakološke i psihološke metode borbe protiv bolesti.

Farmakologija neće previše pomoći u tom slučaju – poremećaj osobnosti borderline se ne može izliječiti pomoću lijekova, nego jedino „zaliječiti”, dakle na primjer izbjegavaju se nagle promjene raspoloženja pacijenta time da mu se daju tako zvani „stabilizatori raspoloženja”.