Proizvodi „light“: činjenice i mitovi

Proizvodi „light“: činjenice i mitovi

Pecivo, jogurti, slatkiši, umaci, pića i čak i suhomesnati proizvodi ili pivo – svi ti proizvodi su dostupni u verziji light. I skoro svatko, tko je ikada želio smršaviti je se nadao da ta činjenica je istinita. Nažalost dijeta oslonjena na hrani light se obično pokazuje bez veze.

Zašto „lightČ je svojedobno bilo toliko popularno? Jer je trebalo biti spas za sve koji usprkos prekomjernoj tjelesnoj težini ne idu na dijetu, jer se panično boje odustati od svoje omiljene hrane. „Light“ je rješavalo taj problem – davalo im je iste omiljene proizvode, ali sa smanjenim sadržajem šećera i masti. Može li biti nešto ljepše za ljude kojih život je stalna borba s prekomjernom tjelesnom težinom i odbacivanje sljedećih dijeta? Čini se da ne. Proizvodi „light“ su se pokazali klopkom. Dali bilo što, što o njima čujemo je istina?


1. Proizvodi light imaju isti okus kao njihovi klasični prethodnici

Fakt. Zbog toga su izmišljeni. Osobe koje nastoje smršaviti zajedno s obećanjem gubitka kilograma, dobivaju proizvod koji ima isti okus kao njihov masni original – slatka čokoladica, majoneza ili piće.


2. Proizvodi light su zdravlji

Mit. Kao prvo da hrana održi navedene okuse, treba u nju uvesti izvjesnu zamjenu. Ne možemo valjda zamisliti čokoladicu koja ne bi bila slatka? Umjesto šećera se dodaje druga tvar za oslađivanje koja ne sadrži kalorije. U većini proizvoda light je to aspartam – štetna tvar koja potpomaže postanak mnogih problema i razvoj bolesti. Kao drugo, opasno je isto prehranjivanje proizvodima koji ne sadrže mast. Mast je potreban za pravilno i zdravo funkcioniranje. Tko je ima previše, treba posjetiti nutricionista.


3. Proizvodi light imaju manje kalorija

Mit. Nekad ih može biti i više nego u originalnoj verziji. Proizvođači hrane koriste nedostatke u propisima i informaciju „light“ stavljaju tamo, gdje ne bi trebala biti. Na primjer jogurt sa smanjenim sadržajem masti može sadržavati dva puta toliko šećera.


4. Proizvodi light se mogu jesti u bilo kakvim količinama

Mit. Čak i ako majoneza light ima manje kalorija nego obična i ovako ostaje proizvod od kojega se debljamo.


5. Proizvodi light pomažu mršaviti

Mit. Iako jedan dio ne sadrži šećer, ali sladila, najčešće obično ima i onako dovoljno masti i kalorija, da bi počeo potpuno obrnut efekt ' debljanja.


6. Proizvode light ne bi trebala jesti djeca

Fakt. Hrana light je puna mnogih štetnih sastojaka i „popunjavala“ koji joj trebaju dati odgovarajuću konzistenciju ili okus. U njih spada već spomenuti aspartam koji u kratkom roku može uzrokovati glavobolje, proljev ili lošu probavu. Na takvo djelovanje su posebno osjetljiva djeca, ali također trudnice i dojilje, alergičari, osobe s osjetljivim želucem i starije osobe.