Proteinska dijeta doktora – što o njoj treba znati?

Proteinska dijeta doktora – što o njoj treba znati?

Duge godine je to bila najčešće primjenjivana dijeta u svijetu. Iako je kontroverzna i dalje po njenim pravilima jede velik broj ljudi. Koji joj je princip i koje su joj prednosti i mane?

Proteinska dijeta, poznata šire kao dijeta Pierra Dukana je sastav pravila prehrane kojima je cilj smanjenje i kasnije održavanje tjelesne težine. Njena glavna pretpostavka je redukcija iz svakodnevnog jelovnika masti i ugljikohidrata, te povećanje količine konzumiranih bjelančevina.


Kakav je tok dijete?

Kura za mršavljenje doktora Dukana se sastoji od četiri faze – po autoru dijete, jedino njihovo strogo poštivanje će nam osigurati vidljive i dugotrajne rezultate. Plan dijete izgleda ovako:

  • I faza (udarna) – traje od nekoliko do više od deset dana (ovisno o tome koliko kilograma želimo izgubiti). Za vrijeme njenog trajanja možemo jesti isključivo dozvoljene proizvode – između ostalog nemasno meso, mesne prerađevine, jaja, ribu, sireve.

  • II faza (naizmjenična) – traje do trenutka u kojem postižemo namjeravanu tjelesnu težinu. Njen princip je u tome da koristimo dva jelovnika – iz prve faze i taj isti jelovnik dopunjujemo dopuštenim povrćem. I dalje nisu dozvoljeni brojni proizvodi kao što je pecivo, slatkiši ili alkohol.

  • III faza (održavanja) – njena duljina je ovisna o izgubljenim kilogramima: za svaki kilogram je 10 dana. Jelovnik iz prethodne faze obogaćen povrćem se obogaćuje određenom količinom punozrnatog peciva, tjestenine ili nekog voća.

  • IV faza (stabilizacije) – po principu se može koristiti do kraja života. Dozvoljena je većina proizvoda osim onih koji sadrže monosaharide. Osim toga jedan dan u tjednu se koriste pravila udarne faze.


 Za i protiv

Kao svaka popularna dijeta i kura za mršavljenje Dukana ima svoje pristalice i protivnike. Pristalice hvale njene efekte koje im nije dala nikakva dijeta. Pri tako restriktivnim pravilima nije teško postići vidljive rezultate i to već nakon nekoliko dana primjene. Ljubitelji proteinskih proizvoda hvale dijetu također za to da je dosta raznolika – nema sastavljen unaprijed jelovnik, a dozvoljene proizvode je moguće konzumirati u dovoljnim količinama i kombinacijama. 

Ali ne svi u proteinskoj dijeti vide ono pozitivno. Puno se govori o mogućim nuspojavama kure koja posebice u početnim fazama je vrlo restriktivna i ne dostavlja organizmu potrebne količine ugljikohidrata i masti. U negativne promjene u organizmu do kojih može doći kao rezultat primjene dijete se ubraja: hormonalne probleme, kiselost organizma, oštećenje bubrega i jetre ili avitaminoza.


Najbolje rješenje je konzultacija s liječnikom koji će nam savjetovati dali je dijeta odgovarajuća za naš organizam. U utrci za lijepim izgledom ne možemo zaboravljati na svoje zdravlje za koje nam je mnogo teže brinuti nego o sanjanoj tjelesnoj težini.