Rak prostate: uzroci i simptomi

Rak prostate: uzroci i simptomi

Rak prostate (karcinom prostate) je drugi najčešći oblik raka koji nastaje kod muškaraca. U 87% slučajeva bolest pogađa ljude koji su navršili 60 godina, ali liječnički pregledi moraju se obavljati mnogo prije ulaska u sedmo desetljeće života.

Taj karcinom ne daje znakove o sebi tako hitro

Prije nego se karcinom prostate pretvori u opipljiv tumor, prolazi čak i do 10 godina. Duplanje stanica karcinoma može potrajati i do četiri godine. Ako je rak otkriven ranije, moguće je koristiti radikalno liječenje, koja uključuje potpunu resekciju prostate (prostatektomija) radioterapiju i ozračivanje. Ove metode su najučinkovitije u borbi protiv razvoja raka prostate. Međutim, s vremenom, ako se ne liječi tumor napada i prelazi na druge organe i tkiva, uključujući kosti ili limfne čvorove. Tada ne postoji mogućnost radikalnog načina liječenja. Jedina alternativa je da se vrši utjecaj na razvoj raka kroz hormonsku terapiju ili izrezivanja testisa (testisi su odgovorni za proizvodnju androgena, koji imaju značajan utjecaj na ponašanje raka prostate).

Što se duže kasni s preventivnim pregledima, veći je rizik da će nam ostati na raspolaganju samo liječenje preko utjecaja na endokrini sustav. Dakle, kada početi istraživati i koliko često to činiti?
 

Rektalni pregled: baza, koje se ne treba bojati

Nažalost, mnogi muškarci odustaju od pretraga jer strahuju od prateće psihološke nelagode. Dijagnosticiranje počinje ovdje od pretrage per rektum ili po kvadratu (drugačije pretraga palpacijom). Za liječnike, to je rutinska procedura koju prolazi svakim pacijent i pacijentica, koji su prijavljeni sa bilo kakvim simptomima. Test traje nekoliko minuta, bezbolan je i obično ne zahtijeva posebnu pripremu. Radi se pri uporabi sredstva koje smanjuje trenje i uz to povezanu nelagodu ,dok liječnik koristi za obavljanje istog svoje zaštitne rukavice.
 

Pretrage PSA

Postupak per rektum u polovici slučajeva nije dovoljan za postizanje uvjerljivih rezultata. Kao što je već navedeno, rak se razvija se polako i dugo prije nego što se pojavi tumor. Stoga se pacijent podvrgava daljnjem ispitivanju za određivanje razine PSA. PSA je glikoprotein kojeg proizvodi prostata, a njegova povišena razina može ukazivati na promjene raka unutar žlijezda. To nije nikakvo pravilo. Također može značiti i nešto drugo, kao što su upala prostate ili benigna hiperplazija prostate. Viša razina PSA, međutim, je indikacija za biopsiju, nakon čega se već može dati sigurna dijagnoza.