Simptomi i liječenje neuroze

Simptomi i liječenje neuroze

Termin „neuroza“ se odnosi na nekoliko različitih psihičkih bolesti. Ovisno o vrsti neuroze, njezini simptomi se mogu značajno razlikovati od sebe.

Vegetativna neuroza je poremećaj koji nastaje kao posljedica stalnog boravka u stresu, živčane napetosti. U posljedici toga unutrašnji organi, najčešće želudac počinju raditi neispravno. Bolesnik osjeća česte probleme sa želucem, mogu se pojaviti čirevi. Disfunkcije je moguće primijetiti također u kardiovaskularnom sustavu – na primjer može dolaziti do hipertenzije, brzog udaranja srca, etc.

Druga vrsta neuroze koje se pojavljuje je neurastenična. Njezini simptomi su česti osjećaju umora i tuge ili obrnuto – prekomjernog uzbuđenja, ljutnje, iznerviranja. Ti simptomi se najčešće pojavljuju u jutarnjim satima i kako teku sati blaži su.

Neuroza sa strahovima se odnosi na osobe koje ne mogu riješiti svoje loše emocije i uz to ih skrivaju u dubini sebe dulje vrijeme. Kao rezultat u psihi bolesnog se počinju pojavljivati iracionalni strahovi koji su glavni simptom te vrste neuroze. Strahovi se mogu odnositi na različite aspekte života. Fobije koje se često javljaju su: strah od visine, strah od katastrofa, bolesti i sl.

Kod osoba s živčanim problemima se često javlja opsesivno-kompulzivni poremećaj. To je izvođenje nekakve radnje, na primjer stalno pranje ruku, pedantna briga za red, višestruko ponavljanje jedne i iste radnje, i sl.

Postoji još nekoliko drugih vrsta neuroza za svaku od njih se preporučuje liječenje. Predavanje se toj bolesti može značajno pogoršati komfor života. Liječenje neuroze je primjena psihoterapije i primanje adekvatnih lijekova. Konačan izbor metoda liječenja ovisi o individualnom slučaju.