Slabi i lomljivi nokti – kako ih ozdraviti?

Slabi i lomljivi nokti – kako ih ozdraviti?

Nokti su vizitka svake žene Želimo da se prezentiraju zdravo i estetično, na žalost često zbog raznih faktora slabe, razdvajaju se i lome. Tada ih nastojimo sakriti ispod šarenog laka. Ali ima boljih načina za to da bi se ih prestali stidjeti.

Zdrava prehrana – zdravi nokti

Uzroci lomljenja i nezdravog izgleda noktiju mogu biti različiti. Nekada je to pitanje bolesti koju smo imali, a nekada čestog držanja ruku u vodi s deterdžentima, na primjer na poslu. Većina problema s noktima počinje na našem tanjuru. Ako ne dostavljamo organizmu dovoljnu količinu vitamina i minerala u hrani, to djeluje na izgled ne samo noktiju, ali i kose i kože, ne govoreći o daljnjim posljedicama.

Loše stanje noktiju može značiti manjak magnezija, željeza, silicija, cinka, sumpora i vitamina: A, B i E. Naći ćemo ih u zelenom, lisnatom povrću, orasima, jajima, visoko kvalitetnim uljima, klicama, sjemenima, plodovima mora, ribama, sirevima ili jetri. Od povrća treba birati uglavnom salatu, špinat, celer, brokule, mrkvu, kelj pupčar, papriku i povrće kao što je grah, grašak. Ne možemo izbjegavati također krumpir, a od voća trebamo često jesti avokado i banane.

Spas u kozmetici

Tek kada pobrinemo o zdravljem meniju, uvedimo pomoćna sredstva kao što je kozmetika i tretmani za njegu. Po tom pitanju trebamo imati povjerenje u prirodu. Savršen tretman za uništene nokte i suhu kožu dlanova je kupelj u maslinovom ulju. Malu količinu maslinovog ulja treba lagano zagrijati i dalje u njoj namakati dlanove. Za nokte možemo koristiti ricinsko ulje i vitamin E iz kapsula kojim mažemo nokte. Takva čuda možemo slobodno raditi kod kuće, ali izvan nje trebamo sa sobom uvijek imati masnu ili hidratacijsku kremu za ruke.

Dok nokti neće izgledati zdravo, trebamo na minimum svesti uporabu lakova i acetona. Sastav kondicionera trebamo provjeravati što se tiče sadržaja toluena i formaldehida i takve trebamo odbaciti. Dodatno za sve kućne radinosti i posao u vrtu trebamo nositi zaštitne rukavice.