Što su i čemu služe dijetalni dodaci?

Što su i čemu služe dijetalni dodaci?

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost su opće pojave i u mnogim slučajevima problemi opasni za naše zdravlje, a čak i život. Dakle postoji velik interes za različite dijetalne dodatke koji između ostalog ubrzavaju spaljivanje masti i tako daju efekt mršavljenja.

Dijetalni dodaci su preparati za primanje koji imaju zadatak dopunjavanje svakodnevne dijete, mineralni sastojci ili druge tvari, na primjer one koji pomažu u mršavljenju. Među onim posljednjim je moguće izdvojiti sredstva koja zaustavljaju apetit koje imaju svojstvo povećavanja koje povećava osjećaj da smo siti, tako zvana sredstva za spaljivanje masti koji ubrzavaju metaboličke procese, očišćavaju – djeluju diuretički i pročišćavajuće te likvidiraju nadutost.

Dijetalni dodaci osim vitamina i mineralnih sastojaka sadrže također bioaktivne tvari koje korisno djeluju na djelovanje organizma pod uvjetom da se koriste na odgovarajući način. Što se tiče preparata koji pomažu u mršavljenju, sadrže najčešće jedan ili više od nekoliko glavnih i poznatih sastojaka. Njima pripada između ostalog ekstrakt zelenog čaja, koji sadrži katehine, koji jako reduciraju raspad masti u probavnom traktu. Vrlo učinkovito glad smanjuje vlakno, istovremeno usporavajući i reducirajuči primanje glukoze i masnih kiselina. U posljednje vrijeme je vrlo popularna hlorogena kiselina koja je sadržana u velikim količinama u zelenoj, neprženoj kavi. Aktivira metaboličke procese, ograničava apsorpciju od strane organizma šećera i masti, osim toga ima učinak regulacije razine inzulina i je koristan za osobe sa dijabetesom.