Šum u ušima – odakle dolazi?

Šum u ušima – odakle dolazi?

Šumovi u ušima ometaju normalno funkcioniranje, onemogućuju odmaranje i dovode do živčane napetosti. Kako se s tim snalaziti?

Šumovi u ušima ne izazivaju nikakvi zvukovi i nemaju utjecaj na stanje sluha. To je akustička pojava koju čuju samo osobe na koje se odnosi. Uzrokuje da čovjek nije u stanju odmoriti, spavati i raditi. Kod mnogih osoba se pojavljuje strah koji dolazi iz uvjerenja da su šumovi početak teške bolesti glave – te su osobe primorane koristiti psihotropna sredstva ili se snalaziti sa strahom.

 

Razlozi

Skoro svaki čovjek iskušava povremeno zvonjenje u ušima i obično je to trenutno i ne smeta. Ali ako šumovi postaju trajni, bude strah. Za pojavljivanje se straha mogu ozbiljno odgovarati bolesti u okviru slušnog aparata, napr. tumori slušnog živca ili odlaganje u srednjem uhu netipičnog koštanog tkiva, smetnje u ušnim trubama i dugotrajne gnojne upale srednjega uha. Šumovi u ušima nastaju također kao rezultat začepljivanja unutrašnjega uha voskom ili nekim drugim tuđim tijelom. Pojavljuju se također poslije dugotrajne buke (strojevi, koncerti, itd.).

 

Šumovi u ušima su izazvani također od strane:

- hipertireoza,

- slabo zgrušavanje krvi,

- prekomjerna konzumacija lijekova,

- ateroskleroza,

- jak stres.

 

Liječenje

Najjednostavniji način liječenja je habituacija ili navikavanje. Ljudski mozak je toliko fleksibilan da može naučiti ignorirati šum u ušima – kao napr. građani naselja kod zračne luke ili željezničkog kolodvora poslije nekog vremena se navikavaju na buku i u stanju su normalno zaspati.

Ima više metoda terapije, ali ne postoji jedna koja bi bila učinkovita i ispravna za svaku vrstu ušnog šuma. Liječnici preporučuju da se neovisno o šumu izbjegava tišina, jer tada šumovi postaju još glasniji. Kada idemo spavati možemo kraj kreveta staviti tih radio koji će nam pomoći slabije čuti zvukove u našoj glavi.

Za zagušivanje šumova se koriste također generatori širokofrekvencijskog šuma koji emitiraju tzv. bijeli šum, tako tih da nije u stanju zagušiti druge zvukove i ne čuje ga okolina. Bijeli šum „uči“ naše centre za sluh da se navikavaju na zvukove koji nam smetaju. Osoba koja pati od šumova nosi takav generator 8 sati dnevno, slično kao slušni aparat. Za vrijeme te terapije su potrebne kontrole kod liječnika. Ne treba odustajati zbog toga da ne vidite efekte – prvi se pojavljuju tek poslije nekoliko tjedana terapije, ali jako su zadovoljavajući.