Tonzile – trebali ih vaditi ili ne?

Tonzile – trebali ih vaditi ili ne?

S jedne strane imaju bitnu ulogu u našem imunološkom sustavu, a s druge njihove infekcije uzrokuju mnoge bolesti. Dali ih treba vaditi?

Tonzile na nepcima i tonzila u grlu su mjesta gdje se skuplja limfno tkivo, nalaze se na samom početku dišnih puteva i probavnog trakta. Zbog svoje lokacije imaju bitnu imunološku funkciju, proizvode antigene koji služe za stvaranje antitijela koje štite organizam od napada mikroba.

S godinama njihova uloga je sve manja i kod mladih i odraslih osoba se mogu vaditi bez oslabljivanja imunološkog sustava (tonzila u grlu čak samostalno nestaje s godinama), ali u slučaju djece prije sazrijevanja je njihova funkcija vrlo važna.

Baš tada mladi pacijenti imaju različite infekcije. Tada se tonzile povećavaju i to je prirodno zbog povećane proizvodnje antitijela. Problem počinje kada nakon liječenja se njihove dimenzije ne smanjuju. Pojavljuju se poteškoće s gutanjem hrane. Prevelika tonzila u grlu može dodatno onemogućivati disanje preko nosa i također začepljivati dio slušne trube. Njezina neodgovarajuća ventilacije uzrokuje skupljanje tekućine, što može dovesti do oslabljivanja sluha ili upale srednjeg uha. Čest simptom takvog povećanja je također hrkanje – jer može dovesti do zaustavljanja disanja i promjena u plućima, vađenje tonzile je nužno.

Čak iako sačuvaju svoje normalne dimenzije tonzile mogu biti uzrok upala. Tada su naborane i nisu više zaštita za organizam, nego čak i opasnost, jer u njihovim borama se skupljaju bakterije koje ulaze u krvnu cirkulaciju. Osim poteškoća u gutanju i čestih povrataka angine može se razviti upala sinusa i grkljana. Komplikacije vezane za angine je dodatan važan problem, vezan za mogućnost nastajanja apscesa oko tonzile – koji je napunjen gnojem u okolini jezičca koji uzrokuje jaku grlobolju i stiskanje čeljusti. Poslije rezanja i očišćenju apscesa (nekada više puta) treba izvaditi tonzile.

Ako liječnik ne utvrdi upalu, dovoljno je njihovo smanjenje. Potpuno vađenje nikada nije samo preventivno. Sama operacije vađenja je relativno jednostavna i provodi se u potpunoj anesteziji.