Tonzilitis, Angina : uzroci, simptomi, liječenje

Tonzilitis, Angina : uzroci, simptomi, liječenje

Angina je bolest koju uzrokuju bakterije i koja se jako brzo razvija. Angina nije opasna ali može voditi do više komplikacja i zbog toga se ne može zanemarivati.

Uzroci

Uzrok je kapljična infekcija, što znači da se na druge osobe prenosi putem kapljica koje nastaju pri kijanju, kašljanju inficirane osobe ili preko zajednog korištenja svakodnevnih predmeta. Zbiva se, da se mikroorganizmi skupljaju neko vrijeme na krajnicima, aktivirajući se ponekad u povoljnim uvjetima ( np. kad ste oslabljeni ili pregrijani – mora se isticati da se angina puno češćie razvija ljetom).

Simptomi

Prvi je simptom povišena tjelesna temperatura – čak 40 stupnjeva. Pojavljuju se groznice, glavobolja i grlobolja koja se povećava prilikom gutanja i koji se bol osjeća čak do uha. Osim toga, krajnici su uvećani i crveni a u slučaju gnojne angine –pokrivaju se bijelim flekama. Osoba, koja pati od angine, je apatična i nema apetita, ponekad može osjećati mučnine ili tegobe s disanjem.

Liječenje

Terapija antibioticima je neophodna u borbi protiv bakterija koje izazivaju anginu – liječnik će postaviti dijagnozu pa prepisati odgovarajuće lijekove. Obično su to antibiotike iz grupe penicilina. Osim toga, može se upotrebljavati i neka druga, pomoćna stredstva: lijekovi koji sadrže paracetamol ublažavaju grlobolju i dezinficiraju usnu šupljinu. Ovo se liječenje može poduprijeti i prirodnim tretmanima: uvarcima od kamilice ili kadulje, a u slučaju uvećanih i bolnih limfnih čvorova – stavljanjem toplih obloga. Angina ne zahtijeva da se ostane u krevetu, no bolje da se prvih nekoliko dana provedi u krevetu kad ste najviše oslabljeni. Najbolje da se u ovom vremenu jede samo jela koja ne draži grlo (np. izmiksane juhe s povrćem). Što je zanimljivo, pijenje hladnih napitaka i jedenje sladoleda nije zabranjeno – ova djelovanja ojačaju vam grlo i smanjuju bol.

Komplikacije

Treba se sjećati da angina, koja nije liječena, može dovesti do opasnih posljedica. Neadekvatno liječenje (ili kad se uopće ne liječi angine) može dovesti do upale limfnih čvorova ili srednjeg uha, vrlo opasnog peritonzilarnog apscesa, upalnih stanja kože, bubrega i zglobova. Zbog ovih razloga jako je bitna što brža dijagnoza i početak liječenja.